Магнетно поље сталних магнета. Магнетно поље Земље.

Магнетно поље сталних магнета. Магнетно поље Земље.
грчки пастир

Још су стари Грци приметили магнетна својства неких метала. Вероватно сте чули за легенду о грчком пастиру. По предању пастир је приметио чудно камење које се лепило за металну копчу на његовим сандалама. То је била руда гвожђа која је имала магнетна својства и назвна је по области у којој је нађена магнетит.

Магнети су тела која око себе имају магнетно поље и зато могу да привлаче друге магнете и неке метале (гвожће, никл, кобалт), који се налазе у њиховој близини.

Магнети се деле на природне и вештачке. Вештачки магнети се обично праве у облику игле, штапа или потковице. А данас по потреби и у другим облицима.

Привлачење магнета је најјаче на његовим половима. Сваки магнет има два пола северни (N) и јужни (S). Они се не могу раздвојити као што се не могу раздвојити ни предња и задња страна листа папира.

Познато је да се као и код наелектрисања исти полови одбијају, а различити се привлаче.

Магнетна сила

Стални магнети имају широку примену. користе се за израду звучника, слушалица, рачунара и других уређаја. Најјачи до сада направљени магнети су неодијумски ( Nd2Fe14B). Због изузетно јаког магнетног поља треба бити пажљив приликом њихове употребе.

Магнетно поље Земље

Компас

Земља је један велики магнет и око себе поред гравитационог поља има и магнетно. Сматрало се да магнетно поље потиче од руде гвожђа које има пуно у кори Земље, међутим установљено је да је магнетизам дубље и да потиче од магме у њеној унутрашњости. Магнетни полови се не поклапају са географским половима Земље, него су отклољени за известан угао који се назива, угао деклинације и износи 170 Помоћу магнетног поља Земље ради компас. Он у себи има намагнетисану иглу која показује правац север-југ.

Изазов: Свако од вас може направити компас код куће. То ћемо урадити тако што намагнетишемо иглу и ставимо је у чашу са водом да плива на листићу папира. Како год да померимо чашу или иглу, игла ће се увек враћати у исти положај и показивати правац север -југ.

Течни магнет