Магнетно поље сталних магнета. Магнетно поље Земље.

Магнетно поље сталних магнета. Магнетно поље Земље.

Магнетно поље сталних магнета

грчки пастир

Још су стари Грци приметили магнетна својства неких метала. Вероватно сте чули за легенду о грчком пастиру. По предању пастир је приметио чудно камење које се лепило за металну копчу на његовим сандалама. То је била руда гвожђа која је имала магнетна својства и назвна је по области у којој је нађена магнетит.

Магнети су тела која око себе имају магнетно поље и зато могу да привлаче друге магнете и неке метале (гвожђе, никл, кобалт), који се налазе у њиховој близини.

Магнети се деле на природне и вештачке. Вештачки магнети се обично праве у облику игле, штапа или потковице. А данас по потреби и у другим облицима.

Привлачење магнета је најјаче на његовим половима. Сваки магнет има два пола северни (N) и јужни (S). Они се не могу раздвојити као што се не могу раздвојити ни предња и задња страна листа папира.

Познато је да се као и код наелектрисања исти полови одбијају, а различити се привлаче.

Магнетна сила

Стални магнети имају широку примену. користе се за израду звучника, слушалица, рачунара и других уређаја. Најјачи до сада направљени магнети су неодијумски ( Nd2Fe14B). Због изузетно јаког магнетног поља треба бити пажљив приликом њихове употребе.

Магнетно поље Земље

Компас

Земља је један велики магнет и око себе поред гравитационог поља има и магнетно. Сматрало се да магнетно поље потиче од руде гвожђа које има пуно у кори Земље, међутим установљено је да је магнетизам дубље и да потиче од магме у њеној унутрашњости. Магнетни полови се не поклапају са географским половима Земље, него су отклољени за известан угао који се назива, угао деклинације и износи 170. Помоћу магнетног поља Земље ради компас. Он у себи има намагнетисану иглу која показује правац север-југ.

Изазов: Свако од вас може направити компас код куће. То ћемо урадити тако што намагнетишемо иглу и ставимо је у чашу са водом да плива на листићу папира. Како год да померимо чашу или иглу, игла ће се увек враћати у исти положај и показивати правац север -југ.

Течни магнет